Hyppää sisältöön

Tietoa palvelusta

Ilmastovahdissa kerromme toimenpiteistä, joilla hillitsemme ja varaudumme ilmastonmuutokseen.

Urjalan kunta kuuluu suomalaisten ilmastotyön edelläkävijäkuntien HINKU-verkostoon ja on sitoutunut tavoittelemaan koko alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Urjalan ilmastovahti kokoaa kunnan ilmastotoimenpiteet yhteen palveluun. Ilmastovahdin toimenpiteet on jaettu neljään eri kaistaan:

  1. Energiantuotanto ja -kulutus
  2. Liikkuminen ja yhdyskuntarekenne
  3. Kulutus ja materiaalit
  4. Kuntalaisten osallisuus ja luontosuhde

Ilmastovahdin kaistat ja toimenpiteet perustuvat Etelä-Pirkanmaan kuntien Urjalan, Akaan, Valkeakosken ja Pälkäneen yhteiseen ilmasto-ohjelmaan ja resurssiviisauden tiekarttaan vuosille 2020-2030.

Ilmastovahti kertoo, mitä toimenpiteitä Urjala tekee hiilineutraaliustavoitteen eteen ja kuinka toimenpiteet etenevät. Ilmastovahtia päivitetään ja kehitetään jatkuvasti. Palveluun täydennetään jatkossa uusien toimenpiteiden lisäksi myös mittareita, joilla toimenpiteiden edistymistä ja vaikuttavuutta voidaan arvioida tarkemmin.

Ilmastovahdin käyttöönotto on toteutettu osana ympäristöministeriön rahoittamaa Hiilineutraali Etelä-Pirkanmaa 2030 -hanketta yhdessä muiden Etelä-Pirkanmaan kuntien kanssa. Urjalan ilmastovahti on avointa lähdekoodia ja perustuu alun perin Helsingin kaupungin kehittämään Helsingin ilmastovahti -palveluun. Helsingin ilmastovahti on saanut tukea EU:n Climate-KIC-ohjelmasta. Ilmastovahdin toteutuksesta ja teknisestä ylläpidosta vastaa Kausal Oy.

Usein kysytyt kysymykset

Ilmastovahti on toteutettu avoimella lähdekoodilla. Lähdekoodit on julkaistu AGPLv3-lisenssin alla. Jos koodiin tekee muutoksia, ne on julkaistava. Muille luoville sisällöille käytetään CC BY 4.0 -lisenssiä. 

Jos on riittävä tekninen osaaminen, palvelun voi ottaa itsenäisesti käyttöön. Urjalan ilmastovahti-alustaa kehittää ja ylläpitää Kausal Oy.

Voit kysyä lisätietoja: info@kausal.tech